Andalusien, en resa genom kontrasternas charm!

Efter en dag i Gibraltar, har vi fått nog. Det är en mysig liten stad som kan vara värt ett besök om man har en dag till övers, men vår främsta anledning att besöka det brittiska territoriet var givetvis mötet med de berömda aporna. Man kan ta sig upp på den över 400 meter höga och branta Gibraltarklippan på olika sätt; till fots, med bil eller linbana beroende på vad man vill uppnå på vägen. Aporna möter man lite överallt men de flesta håller till högst upp på klippan där utsikten är som bäst. Från klippan ser man Medelhavet åt ena hållet och Atlanten åt andra hållet. Afrika skymtar man rakt söderut.

Vi åker vidare och tar vägen från kusten mot Ronda, som utan tvekan måste vara en av de vackraste vägarna i Spanien! Den slingrar sig uppför och längs med bergväggen när vi lämnar havet bakom oss, vidderna är obeskrivligt vackra och oändliga. Väl i Ronda checkar vi in på vårt hotell som ligger i en liten gränd precis bakom katedralen, Iglesia Santa Maria del Mayor och med närhet till de flesta sevärdheter; tjurfäktningsarenan som är en av Spaniens äldsta och bäst bevarade, den imponerande bron Ponte Nuevo samt den djupa ravinen El Tajo. Ronda är en mix av historia, kultur, natur och gastronomi och trots att Ronda har vuxit snabbt, har staden lyckats behålla sin gamla historiska charm och genuinitet.

Vi tar den lite snabbare men inte lika vackra vägen ner mot kusten igen. På väg till Málaga passerar vi Malagas pampiga kongresscenter, ritat av den spanske arkitekten Ángel Asenjo. Läget är perfekt, mellan Málaga flygplats och Málaga centrum. Málaga är en stad som verkligen kokar av folkliv men ändå känns lugn och avslappnad. Här är det mesta lättillgängligt och med närhet till både folkliv, stränder, restauranger samt bra hotell som lämpar sig såväl för konferensgrupper som privatresenärer. När man besöker Málaga får man inte missa det nya moderna hamnområdet Muelle Uno. Här ligger eftermiddags- och kvällssolen på perfekt när vi promenerar längs med kajen och har hela Málaga framför oss!

Hela den spanska sydkusten och regionen Andalusien nås lätt och inom ett par timmar från Málaga flygplats. Det är lätt att ta sig runt med buss och bil och vägarna tillhör de bästa i Europa. En solklar favorit för oss, framförallt då klimatet är varmt och behagligt från tidig vår och långt in på hösten.