Bodö en naturupplevelse i fin stad med allt ”nära”

Jag hade förmånen att få åka till Bodö på en 2 dagars studieresa med fullspäckat program och en fantastisk naturupplevelse.
Flygplatsen ligger i princip så att man kan promenera till sitt hotell, här finns både Scandic, Radisson och Choice centralt i staden. Vi började med en genomgång om Scandic Havet och Bodö som konferensstad, en stad som växer och som är enkel att transportera sig till från Stockholm och Köpenhamn med direktflyg och från Göteborg via Oslo.

Programmet i korthet:
Vi besökte Norsk Luftfartsmuseum, det är Norges nationella museum för luftfartshistoria, här är en del för militära flygets historia och en del för det privata flygets historia. Hyr en del och ha middag eller lunch bland flygplanen, konferera i deras lokal för upp till 110 personer eller ha en guidad tur med lite kul aktiviteter.

Första dagens eftermiddag var det så dags att ta på sig de ”snygga” overallerna, vantar, mössa, glasögon och ut på ribbåtstur. En fantastisk tur där vi fick se havsörn, tumlare m m innan vi kom fram till den fina platsen Kjerringöy. Idag är Kjerringöy ett litet modernt samhälle men här finns en gammal handelsstad väl bevarad, idag ett av Norges viktigaste kulturminnen. Här fick vi inblick i hur den kraftfulla kvinnan Anna Elisabeth av Kjerrinöy regerade. På Kjerringöy fikade vi gott med ”norske vaffler” på Kjerringöy Bryggehotell innan vi tog vår båt tillbaka till Bodö igen.
Middag på kvällen intogs på Scandic Havets restaurang Roast på 17de våningen med en fantastisk utsikt över staden, havet och fjällen.

Dag två hann vi med att besöka det fina och vackra kulturkvarteret med Stormens Konserthus som byggdes 2014. Perfekt för större möten men här finns också flera mindre lokaler för musik eller konferens.
Dags för ribbåtstur igen, betydligt mer vind och vi skulle passera över en större öppen passage men vår fantastiska kapten parerade vågorna perfekt så det blev ändå en behaglig upplevelse. Nu åker vi mot Saltstraumen/Saltströmmen som är världens starkaste tidvattenström. Vi var där när strömmen var som starkast vilket våra guider har koll på, en riktigt läcker upplevelse att passera strömmen med ribbåt.
Inte långt från Saltstraumen finns Tuvsjyen som drivs av en kvinna som har haft sin familj här i generationer, och inte långt från deras hem hittades fina hällristningar. Hon ville bevara och ta vara på det arvet och skapade en liten stenåldersby. Här serverades vi en fantastisk god gryta och det lokala ölet ”Saltstraumen” från bryggeriet Bådin. Finns möjlighet till bad i badtunnor och vid rätt tid på året och vid klart väder ser vi också norrsken under badet.
Vi glider hemåt mot Bodö igen genom en helt stilla fjord, passerar lite oroligt vatten innan vi når kajen i Bodö och tar vår buss till flygplatsen.

Lämnar Bodö för denna gången, hit vill jag gärna tillbaka!