Ett färgstarkt Lissabon

Anna är precis hemkommen från Portugals huvudstad Lissabon, vilken härlig stad att upptäcka i november månad när vädret där hemma är som gråast och dagarna är som mörkast.

Som förstagångsbesökare kändes det helrätt att börja med en sightseeing och det gjordes på en Tuk Tuk med guiden Pedro vid ratten. På ett kul och lite annorlunda sätt visade han oss runt i sitt Lissabon. Uppe på kullarna och inne bland gränderna. Efter en tur på ca 2h hade vi både hunnit stanna och ta kort på olika utsiktsplatser, testat nationalkakan Pasteis de Nata samt körsbärslikören Ginjinha.

Sedan var det dags att på egen hand utforska staden, en favorit blev att strosa runt mellan den lummiga lilla parken Principe Real och utsiktsplatsen Sao Pedro de Alcantara. Där finns sköna butiker, mysiga barer och bra matställen. I området Principe Real intogs även kvällens middag.

Andra dagen bestämde vi oss efter ett tips att ta oss en bit utanför Lissabon till LX Factory. Ett industriområde som påminner lite om Södermalm i Stockholm eller Haga i Göteborg, Här hittar man små designbutiker, ateljéer, fik och restauranger. Som på så många ställen i Lissabon är väggarna i LX Factory täckta med gatukonst att skåda. Väl värt ett besök!

Kvällens middag intogs på en av den välkända kocken José Avarillez restauranger. En mysig restaurang i området Chiado.

Det man fascineras mest av i Lissabon är alla vackra hus och byggnader. Man kan enkelt ”strosa bort” en dag och bara skåda alla vackra färger. Och man blir inte besviken av något, det enda som kan kännas lite överskattat är Praca do Comercio (eller Terreiro do Paco som det stora torget också kallas) och gågatorna ner dit.

Till Lissabon tar man sig enkelt med TAP direkt från Stockholm. Bra utresa för konferensgruppen som behöver arbetstid på kontoret på avresedagen. Man landar även i bra tid på hemresedagen för att hinna vila upp sig och göra sig redo för kommande arbetsvecka.

Tack Lissabon, vi ses snart igen!