Flora gör två europeiska huvudstäder på en helg

Bratislava och Wien är de två Europeiska huvudstäder som ligger närmast varandra. Man kan med fördel kombinera dessa två under en och samma konferenshelg.

Bratislava är den lite mindre staden med en liten men mysig stadskärna. Passar de grupper som vill hålla ihop och inte ”tappa bort varandra” vilket lätte händer i storstäder. Mycket bra konferenshotell med otroligt bra kök som verkligen rekommenderas.

Strax utanför Bratislava ligger Slovakiens kända vinområden med minst lika lång historia som andra klassiska vinländer. Vinerna är mindre kända på grund av att de tillverkas i små volymer vilket medför att vinerna stannar inom landets egna gränser istället för att exporteras. Dock håller de hög kvalitet och ett av vinerna vann nyligen utmärkelsen som ett av de bästa vinerna i världen av det prestigefyllda ”worldwide Viniales Internationales”.

För de äventyrslystne finns möjlighet till rafting och andra sportiga aktiviteter eller varför inte besöka Volkswagens fabriker och testköra VW Tuareg off road?

Bratislava ligger endast 40 min från Wien flygplats som erbjuder direktflyg från Stockholm. Istället för en vanlig busstransfer, välj att åka båt på Donau till vackra Wien innan avresa.

Wien är inte bara palats och klassiska konserter. Men också det :). Här levde och verkade flera av de främsta klassiska kompositörerna som Mozart och Strauss. Åker man till Wien så känns det självklart att gå på någon konsert och här finns det verkligen mycket att välja mellan. Själv gick jag på ”the best of” av Mozart och Strauss. Nästan som nyårskonsert i miniformat. Vi i publiken var lika hänförda av den vackra balettdansen till An der schönen blauen Donau som glada när vi fick klappa i takt till Radetzki marchen!

Wien är även känd för sina många muséer. Museum Quartier är inte bara kulturcentrum utan har även blivit det nya ”inne-området” med flera uteserveringar där wienborna träffas och umgås. Så finns även de klassiska kaféerna där kända personligheter som Freud satt i timmar och skrev på sina verk. Wienborna är lika duktiga som vi svenskar på att fika, så det svåra är bara att välja kafé och bakelse.  🙂

För mig föll valet på nationalbakelsen nummer 1. Man kan ju inte vara i Wien utan att ha ätit den berömda Sachertårtan… 🙂

Bratislava - rafting