Floras Salento – sol, god mat, olivskörd och bad

Flora har precis kommit hem från fantastiskt härliga dagar i den sydligaste delen av Apulien som kallas för Salento. Skönt att lämna den gråa och lite mörka hösten i Sverige för behagligare klimat vid Medelhavet.

Äntligen skulle jag få tillfälle att delta i familjens olivskörd vilket jag länge hade sett fram emot!

Regionen Apulien är Italiens största producent av olivolja. Vanligtvis pågår skörden från mitten av oktober fram till och med december så under denna period samlas alla, ung som äldre, ute på fälten för att hjälpas åt.

När oliverna börjar mogna lägger man ut nät under träden, med olika redskap ”hjälper man till” att ”rafsa ner” oliverna som sedan samlas ihop i näten. Man tar sedan skörden till olivoljepressen Det sägs att oljan blir godast om man pressar med hjälp av traditionell stenpress men numera väljer många gärna modernare och mekanisk press.

Vi lämnade in oliverna och när man kommit så här långt är det alltid spännande att se hur mycket olja man får ut! I år var ett ”bra år” och alla var nöjda med både mängd olivolja och smaken.

Förutom olivoljeplockning hanns det med ett par bad och många och långa luncher hos släktingar. En liten bonus var en kurs för att lära sig hur man tillverkar ”nassa”, en fiskekorg av flätad säv.

Rekommenderar verkligen alla grupper som vill koppla av från den hektiska vardagen. Här i Salento kopplar du av, du upplever härliga miljöer, deltar i ny aktivitet och samtidigt kombinerar du det med god genuina medelhavsmat och sköna bad.

Jag längtar själv redan till nästa år! 🙂

Oliver 225 olivbackar 225 Hav 225

Oljepress 225 Olja 225 Malapesce 225