Hummingbird till Gotland

Att flyga in en solig morgon över Gotska Sandön, Fårö och Gotland är minst sagt en väldigt bra start på dagen! Rent praktiskt kan vi konstatera att det finns fördelar med små flygplatser. Knappt hinner vi gå av planet förrän vi har våra väskor hos oss. Effektivt och trevligt.

I juli varje år äger ”Gutarnas Olympiska spel” rum, mer känt som Stångaspelen. Spelen som startade redan 1924, lockar idag mer än 2.000 deltagare som tävlar i traditionella gutniska lekar. I en lummig park vid havet får vi själva prova på gutniska lekar med grenar som varpa, Täm’ stäut (tämja oxe) och Spark’ bläistre (sparka ögla). Riktigt roligt, utmanande och uppskattat med aktiviteter med lokal anknytning.

Före kvällens middag har vi bestämt träff med ur-gotlänningen Thomas för en annorlunda guidad tur runt Visby. En underbar herre som trollband oss under några timmar med historia, kuriosa och skrönor.

Dag två tar vi sikte på Gotlands östkust. Dagens uppdrag är att upptäcka omgivningarna på cyklar. Vi inleder naturligtvis med ett energistopp där vi provar hembryggd Gotlandsdricka. Sött, gott och i stort sett samma ingredienser sedan Vikinga-tiden. Vi fortsätter på de små lokala vägarna till en gård som föder upp ungefär 400 lamm varje år. Förutom att klappa de söta lammen så är det ett oerhört intressant och givande samtal med den sympatiske bonden.

Efter stopp vid socknens äldsta kyrka och Gotlands minsta bibliotek så styr vi cyklarna österut mot havet. På väg mot havet stannar vi vid en s.k. sojde. Här får vi berättat för oss hur man på en sojde sedan urminnes tider framställt tjära, som framförallt används till att skydda trähusen.

Väl vid havet visar våra Gute-vänner oss ett raukfält som de flesta turister missar. Vilket är något överraskande då det är ett raukfält med otroliga formationer och granne med en av Gotlands bästa badstränder. Vi avslutar cykeldagen med en helt underbar måltid på en av öns bättre restauranger. Servicen, de lokala råvarorna och inredningen överträffar våra högt ställda förväntningar.

Vi tackar Gotland för denna gång och åker hem med mängder av nya erfarenheter som vi gärna vill dela med oss av till våra kunder.

Daniel  

   Cykling Gotland