Julias weekend i Ghent och Brygge

I helgen har vi varit i Flandern, Belgien och närmare bestämt Ghent och Brygge. Från Bryssels flygplats tar det knappt en timma till Ghent som var vårt första stopp på resan. Här bodde vi i gamla stan mitt bland stadens många gamla och mäktiga kapell och kyrktorn. Härifrån hade vi gångavstånd till de vackra kanalerna som går genom Ghent där man ta båtturer för att på så vis ser mer av staden. Båtarna passar också bra för grupparbeten medan Ghents historiska byggnader står som kulisser i bakgrunden. Ghent har ett stort universitet som lockar studenter från hela världen. Staden profilierar sig även som ”vego-stad” med många helvegetariska restauranger. Denna nya ungdomliga kultur är en spännande kontrast till Ghents historiska anda vilket man också kan se på arkitekturen. Här blandas gamla historiskt viktiga byggnader med nya moderna verk som om inte annat skapar diskussion bland lokalbefolkningen!

Brygge, eller ”Norra Europas Venedig” som det kallas ibland, ligger ca 5 mil från Ghent. Vi valde att ta oss dit på cykel. Vägen gick längs kanaler och är helt anpassad efter cykling. Tur att vår cykelväg var så platt och rak för här fanns mycket att titta på! Betande kor, lummiga alléer och stora husbåtar som låg längs kanalerna. I dessa områden är cykling väldigt vanligt och cykelvägarna är fria från biltrafik och väl underhållna. Cyklister har dessutom ofta företräde vid de tillfällen man cyklar i trafiken. Därför fungerar det bra att cykla även med lite större grupper.

Även Brygge har många fantastiska gamla kyrkor och kapell som är väl värda ett besök. Vi fick också chansen att besöka bryggeriet Bourgogne du Flanders. Belgien har ju en minst sagt utbredd ölkultur och ett besök på ett bryggeri är mer eller mindre ett måste! Många bryggerier är vana vid grupper och kan även erbjuda ölprovning. I Brygge strosade vi sedan runt bland gränder, köpte choklad i en av de många chokladbutiker och precis som i Ghent kan man nå det mesta inom promenadavstånd. I Brygges stadskärna, där också alla de äldre vackra byggnaderna ligger, har en ganska stor intensitet av folkliv. En morgon klev vi upp lite tidigare och vandrade runt längs kullerstenarna innan staden vaknat till liv. Detta var nog ett av våra absoluta favoritögonblick på resan! Stillheten, det fantastiska ljuset och stadens historia blev så påtaglig. En perfekt start på dagen!

Flandern kommer vi gärna tillbaka till!

Kanal med kyrka

Cyklar grupp  Öl  Skaldjur