Överraskning i Bournemouth

MariaPia tillbringade nyligen några härliga höstdagar i Bournemouth.

Varmt och soligt väder är kanske inte det första man förknippar England med, men den här gången hade vi tur då denna pärla till stad på engelska sydkusten visade sig från sin allra bästa sida.

Bournemouth har jag tidigare mest förknippat med språkresor, absolut inget ont om dylika men det är ingen plats som legat top of mind för mig att besöka. Roligt när man får sina fördomar på skam, för det blev en resa som verkligen gav mersmak.

Bournemouth ligger i grevskapet Dorset, ca 2,5 tim från London så det går snabbt och enkelt att ta sig dit med buss eller bil från Gatwick eller Heathrow. Staden har ca 185 000 invånare men under sommarhalvåret antalet besökare på närmare 5 miljoner. Sydkusten har det varmaste klimatet i landet så om man inte vill trängas med horder av turister kan det vara lika härligt väder som när vi var där långt in i september/oktober.

Naturscenerierna är många, kustlinjen löper flera mil och här finns en lång fin sandstrand som är mycket populär bland surfare. Längs med den livliga strandpromenaden ligger klassiska badhytter som charmiga färgklickar och naturligtvis även en Pir där det finns ett center som erbjuder olika typer av äventyrsaktiviteter. Här finns även många trevliga restauranger, t ex är The Lard House värt ett besök ett oerhört charmigt ställe som tillagade maten över eld i en stor ugn.

Det finns även mycket att se runtomkring Bournemouth om man som jag älskar den engelska landsbygden. En av dagarna åkte vi någon mil utanför staden till naturreservatet New Forest där ”lokalbefolkningen” till stor del består av de ca 5000 vilda hästar som funnits där i 2000 år. Här finns även många vandringsleder och när man vill vila benen kan man göra det med en god måltid framför brasan på någon av de pittoreska bypubarna.

Ett annat fint område att besöka är Swanage där vi tillbringade en eftermiddag med att först njuta en underbart god lunch på The Pig on the Beach i Studland – som bara serverar egenodlade och närproducerade råvaror för att sedan vandra ut till Old Harrys Rocks med sina dramatiska vita klippformationer som brant stupar ner mot havet.

Så fulladdad med D-vitamin och härliga upplevelser tar jag mig nu an den mörka årstiden!