Studieresa till Berlin, ultramodernt och trendigt

Isabelle är precis hemkommen från en studieresa i Berlin. Staden som har gått från att vara delad och hårt drabbad av krigens dystra dagar till att idag locka kreativa och hippa personer från hela världen!

Studieresa i Berlin, där historia möter framtid

Berlin är en stad full av historia och minnesmonument från krigen som varit. Jag blev ständigt påmind om Berlinmurens uppdelning av öst och väst då jag inte kunde låta bli att lägga märke till kullerstenarna som dök upp lite överallt. Kullerstenarna är ihopsatta i par och slingrar sig kilometervis genom staden till minne av Berlinmuren. Jag kom flera gånger på mig själv stå med en fot i väst och en fot i öst. Idag är Berlin något helt annat och staden har aldrig varit hetare. Stadens stadsdelar och kvarter har fått nytt liv och idag samsas kreatörer, konstnärer, butiker, barer, restauranger och företag i den pulserande huvudstaden.

Aktiviteter som passar alla

För att få en känsla av staden började vi vår resa med en sightseeing i buss med en nordiskt talande guide. Perfekt för mig som inte besökt staden på några år och behövde en uppfräschning. Vi var även på besök på ett mikrobryggeri som låg centralt i Berlin.

En lite mer fartfylld och framförallt utmanande aktivitet var att vi själva fick köra trabantbilar i Berlins rusningstrafik! På led gav vi oss ut mellan rödljus och cyklister i färgglada bilar, med vår proffsiga guide i bilen längst fram som gav tydliga instruktioner om hur och vart vi skulle köra. Skrattanfall och sightseeing på en och samma gång!

Till sist blev vi upphämtade av Lutz, född i Berlin och med ett konstnärligt brinnande intresse för street art och grafitti. Han tog oss med på en rundvandring i Berlins hippa kvarter Hackescher Markt. Här visade han oss gömda gator där street art artister utövat sin konst direkt på byggnader och fasader. I sin egen workshoparea, en stuga i en park i nordöstra Berlin, fick vi en snabbkurs i graffiti och fick själva skapa med hjälp av hans tips och instruktioner.

Går ni i konferenstankar?

Berlin är en stad som växer för varje besök. Själv är jag så förtjust så att nästa resa till Berlin går av stapeln redan i april!
Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er att planera er nästa konferensresa till Berlin eller någon annanstans i världen!