Underbara Andorra!

Konferensresa till Gotland

Det är en både häftig och märklig känsla som infinner sig under resan mellan Barcelona och Andorra i Pyrenéerna. Från storstad, palmer, sandstränder och temperatur om 15 grader till höga berg, snö, bergsbyar, ”alpkänsla” och noll grader. Kontrasterna och de oerhört vackra omgivningarna längs vägen till det lilla furstendömet gör att restiden om tre timmar känns kort. Exempelvis så passerar du cirka 50 km norr om Barcelona det oerhört vackra bergsmassivet och benediktinerklostret Montserrat som absolut är värt ett stopp.

Andorra är Europas sjätte minsta nation och inte större än 468 km2 . Som jämförelse så motsvarar landets storlek ungefär en tredjedel av Öland och har ungefär lika många invånare som Umeå – ca 85 000. Vi testade storleken genom att köra genom landet och det tog inte mer än 40 minuter.

Med tanke på landets läge, på gränsen mellan Frankrike och Spanien, så är det naturligt att landet på många vis är influerat av båda länderna. Visserligen är det officiella språket katalanska men vi noterade att spanska och franska var vanligt förekommande.

Influenserna från grannländerna märks väldigt väl i samband med restaurangbesök. För oss som uppskattar kulinariska upplevelser så är en mix av det katalanska, spanska och franska köket en fröjd för smaklökarna. Ost, mjölk, vitlök, grönsaker, lamm, fläskkött samt vilt kött ingår ofta i matlagningen. Öring från floden Grandvalira, som rinner rakt genom landet, är också vanligt förekommande.

Andorra verkar ha 2 sorters turister; dels de som kommer för att uppleva den fantastiska naturen och de som kommer till främst huvudstaden La Vella över dagen för shoppa. Landets tax-free status gör att det väller in turister över dagen för att fynda märkeskläder, elektronik, tobak m.m. Den gamla delen av La Vella är charmig men övriga delar är i ärlighetens namn inte särskilt roliga med mycket trafik och stora köpcentrum.

Vi var dock inte där för att shoppa utan för att prova på skidåkningen. Vi visste inte riktigt vad vi hade att förvänta oss, men oj så positivt överraskade vi blev! Fantastiska berg, gigantiskt skidsystem med härliga backar för alla smaker. Som en liten bonus var det något av ett snörekord under vårt besök och möjligheterna till off-pist-åkning var närmast oändliga. Landet har 3 olika skidsystem och vi besökte det största, Grandvalira. Över 110 nedfarter fördelat på 210 km med högsta åkhöjd från ca 2600 möh. I backarna finns det många väldigt trevliga restauranger med solterrasser att välja bland. För de som uppskattar att avsluta en strålande skiddag med bra aprés-ski så kan vi glädjande meddela att det finns flera alternativ att välja bland.

Du kan absolut ha höga förväntningar på vädret när du åker till Andorra – här bjuds det på närmare 300 soldagar per år.

Du bor i någon av de 4 byarna som ligger i anslutning till skidsystemet Grandvalira. Placeringen av hotellen är genomtänkta vilket innebär att du aldrig har långt till en skidbacke. Flera hotell erbjuder möjlighet till ski-in/ski-out. Vi noterade också att flera fina 4* hotell också erbjuder bra konferensfaciliteter.
Andorra bjuder också på många upplevelser och aktiviteter utanför skidbackarna. För avkoppling kan vi varmt rekommendera ett besök till Caldea – Europas största thermalbadsanläggning och belägen i huvudstaden. Här finner du mer än 2000 m2 av inomhus- och utomhuspooler, bubbelbad, vattenfall och romerska bad.

Vi lämnade Andorra med väldigt positiva minnen och kan konstatera att detta är en väldigt bra konferensdestination. Vill man göra det till en unik konferensresa så kan vi varmt rekommendera att kombinera Andorra och Barcelona!